poniedziałek, 12 maja 2014

Zdrowie na talerzu- burak cwikłowy

Witajcie
Pomyślałam , że dobrym pomysłem będzie utworzenie przeze mnie serii " Zdrowie na talerzu ".
Co dwa dni będę zamieszczać wpisy na temat cudownych właściwości zdrowotnych zawartych w danym produkcie, najczęściej będą to zapewne warzywa i owoce.
Mam nadzieję,że to Wam się spodoba.
Także do dzieła!
Zaczniemy od.... BURAKA


Jak wiemy najlepiej jeść buraki ( a najlepiej wszystkie warzywa) na surowo, gdyż zachowują swoje cenne właściwości. Burak to cenne źródło witamin i minerałów, takich jak: witaminy C- odpowiadającej za odporność organizmu, A- za prawidłowość widzenia, B1- za stan umysłu i system nerwowy człowieka, a także za branie udziału w procesach energetycznych, przemianach węglowodanów, tłuszczów i aminokwasów oraz budowie DNA. Warzywo posiada również beta karoten, kwas foliowy ( potrzebny kobietom ciężarnym i starającym się o potomstwo), wapń - budulec kości i zębów oraz bardzo ważny potas, który kontroluje ciśnienie krwi.

Burak:
-odkwasza organizm
- obniża ciśnienie
- poprawia osiągi sportowe u ludzi zdrowych



Ja osobiście piję świeżo wyciskany sok z buraka;) Dla osób nieprzepadających za Panem Burakiem proponuję chłodnik, w sam raz na zbliżające się upały;)
Jutro biegnę do warzywniaka po młode buraczki, korzystamy z nowalijek! Najsmaczniejsze i najwartościowsze.
Paula



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz